• Home /
  • Nieuws /
  • 5,5 km leidingentunnel gerealiseerd in Livorno, Italië (2011)

5,5 km leidingentunnel gerealiseerd in Livorno, Italië (2011)

2011-05-03

“ Horum Gallorum omnium fortissimi sunt Belgae “ ( uit De Bello Gallico, Julius Caesar, 50 AC )

“ Van alle Galliërs zijn de Belgen de dapperste, moedigste, meest volhardende, … “

Meer dan 2000 jaar geleden schreef Julius Caesar dit tijdens zijn veldtochten. 2000 jaar later heeft de NV DENYS dit in Livorno ( Italië ) nog maar eens bewezen aan de nazaten van Julius Caesar.

De door de microtunnelling-techniek gerealiseerde leidingentunnel van 5,5 km en met inwendige diameter 2,0 m tot 1,6 m – waarbij de 2 langste doorpersingen elk een recordlengte van 1.177 m hadden – zal in de analen van Denys bijgeschreven worden bij projecten als  Seraing, De Rotte, De Vliet, Vallée de la Durance, De Capitole, …

Op dit project werden we geconfronteerd met onszelf, met de toch wel limietlengte van 1.200 m voor een diameter 2,0 m en bovendien met een aantal onverklaarbare geologische fenomenen ( de tunnel roteerde tot 200° om zijn eigen as ! ). Dit fenomeen werd noch door de geconsulteerde externe experten, noch door onze eigen vakmensen ( André en Dominique hebben samen meer dan 80 jaar ervaring ! ) ooit vastgesteld.

Uiteindelijk zijn we er dankzij onze expertise, onze flexibiliteit , maar vooral door onze wilskracht geraakt. Sprekend is het antwoord van een ploegbaas op de vraag : “ wanneer gaan jullie de handdoek in de ring gooien ? ” , “ bij de boringen kennen we geen handdoeken,alleen voorhamers! “. Zoals kenmerkend is voor Denys, worden bij gelijkaardige problemen alle zeilen bijgezet, van de man die met volle overgave  12 u bivakkeert vooraan in de tunnelboormachine tot en met de directie.

Voor de afdeling tunnelling is dit project een catharsis, een leerrijk proces en een stimulans, die al onmiddellijk tot een aantal aanpassingen heeft geleid. De komende maanden wordt intensief verder gewerkt om de “ lessons learned “ op een positieve manier om te zetten in grotere performantie op de volgende uitdagende projecten, die op ons wachten ( Algiers, Huy, Julianakanaal ,… ). Een week geleden werd aan Denys een project besteld in Casablanca ( Marokko), waarbij een tunnel met inwendige diameter 3,0 meter en een lengte van 3 km moet gerealiseerd worden.

Vorige week werd bovendien door een zeer gemotiveerd team een doorpersing DN1200 met lengte 375 m gerealiseerd met uitstekende rendementen, deels dankzij de reeds doorgevoerde aanpassingen. Dit geeft iedereen extra motivatie !

Het Livorno-team