• Home /
  • Nieuws /
  • Bioversneller plant een boompje (2010)

Bioversneller plant een boompje (2010)

2010-03-19

In de grote binnenpatio werd een boom van 13m en 6 ton geplant ter voorbereiding van de laatste omgevingswerken.

Wat in januari 2009 startte, wordt stilaan werkelijkheid.

Even het geheugen opfrissen.

De Bio-accellerator wordt een business service center voor snelgroeiende Biotech-en life sciencesbedrijven. De bouwheren, bestaande uit DG-Infra+, BSI en Foremost Immo voldoen hierbij aan de vraag naar meer labo- en bureaucapaciteit van verschillende hoogtechnologische berdrijven. Hiermee bouwt de vastgoedmaatschappij van Denys mee aan de hoogtechnologische ontwikkeling van het Technologiepark te Zwijnaarde. De unieke ligging aan de verkeerswisselaar E17 en E40 tussen een cluster van verschillende Biotechbedrijven, geniet internationale uitstraling.

De eerste fase wordt uitgevoerd door de THV Denys-Ipes en houdt een bouwvolume in van 70.000m³ waarin 10.000m² kantoren, droge en natte laboratoria kunnen ingericht worden. In het ontwerp van SumProject is een doorgedreven modulatie merkbaar, zowel de bouwstructuur als de technische uitrusting zorgt voor een optimale flexibiliteit van inrichting naar gelang de noden van de verschillende gebruikers.

Ondanks het grote bouwvolume lijkt het gebouw boven de begane grond te zweven. De 1ste fase bestaat uit 2 vleugels rond een centrale binnentuin die licht en ruimte laten doordringen. Door een subtiel patroon van transparantie en reflectie in de gevelbekleding wordt een rijke schakering bekomen die het geheel een zekere lichtheid geven. De beide vleugels worden 20m boven de grond verbonden met een stalen technische brug waarop verschillende koelmachines staan. Bovenop een grote halfondergronds gelegen parking worden de 10 units (elk 1000m²) van de noodzakelijke technieken zoals koelcellen, verzacht water, purified water, perslucht en stoom voorzien. Ook het kantoormeubilair, labomeubilair, de zuurkasten en autoclaven maken deel uit van deze opdracht.

In deze laboratoria zal o.a. het biotechbedrijf Ablynx haar onderzoek verder zetten in het domein van de nanobodies, een nieuwe klasse anti-lichamen die van proteïnen zijn afgeleid. Ablynx heeft een platform ontwikkeld om op basis van deze unieke nanobodies medicijnen te ontwikkelen.

Eén van de randvoorwaarde voor de komst van Ablynx was de verhuisdatum van 1 juni 2010 naar 7 van de 10 beschikbare units. In januari 2009 werd het startsein gegeven voor de werken, wat betekende dat het volledige gebouw operationeel moest zijn op 15 maanden. Dit betekende een zeer krappe uitvoeringsplanning welke een zeer grote uitdaging betekende voor de THV Denys-Ipes. Momenteel worden de eerste units, 2 maand voor oplevering reeds volledig afgewerkt, ingericht en getest en zijn de verschillende omgevingswerken in uitvoering, zodat de laatste rush naar de “heilige” datum van 1 juni met glans wordt gehaald. In de grote binnenpatio werd alvast een boom van 13m en 6 ton geplant ter voorbereiding van de laatste omgevingswerken.

Op naar de 2de fase?!