• Home /
  • Nieuws /
  • Eerste Steenlegging project FPC Antwerpen (2014)

Eerste Steenlegging project FPC Antwerpen (2014)

2014-02-26

Op 24 februari 2014 werd de eerste steen gelegd van het federaal forensisch psychiatrisch centrum in Antwerpen, in aanwezigheid van Servais Verherstraeten, staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen en Annemie Turtelboom, minister van Justitie.

Het FPC wordt gebouwd op een terrein van bijna 4 hectare aan de Beatrijslaan 100 op Linkeroever, nabij de Burchtse Weel. Vanaf eind 2016 zullen hier 180 geïnterneerden, geesteszieken die veroordeeld zijn voor criminele feiten, worden opgevangen. De instelling is vergelijkbaar met een psychiatrisch ziekenhuis maar dan met een hoge graad van beveiliging.

Het centrum zal uit drie gebouwen bestaan die met elkaar in verbinding staan. Ze zullen een verschillende gradatie van gesloten naar open regime hebben, naargelang de vereiste behandeling van de patiënten.

- Het centrale gebouw in U-vorm omvat de inkomhal, het bezoekerscomplex, de administratie, de technische dienst, werkplaatsen, een sporthal, een medisch centrum en een ondergrondse parking.

- De gesloten afdeling bestaat uit een langgerekte balkvormig volume met kamers en leefeenheden. Deze afdeling bestaat uit 2 subafdelingen (Observatie/oriëntatie en Intensieve behandeling).

- De open afdeling is ondergebracht in een gebouw in Y-vorm. Bijzonder aan dit gebouw is dat het wordt gebouwd op kolommen zodat het natuurlijk terrein onder het gebouw kan doorlopen. Zo ontstaat een vrij zicht op het achterliggende natuurgebied.

Duur van de werken : januari 2014 – eind 2016.