• Home /
  • Nieuws /
  • Renovatie van het “Koninklijk Museum voor Midden-Afrika” (KMMA), Tervuren (2013)

Renovatie van het “Koninklijk Museum voor Midden-Afrika” (KMMA), Tervuren (2013)

2013-09-10

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) sluit eind november 2013 wegens renovatie zijn deuren. Wanneer het museum in december 2018 opnieuw opent, zal het grondig van aanblik veranderd zijn. Denys kreeg de opdracht voor de volledige renovatie toegewezen.

Die renovatie is dringend nodig. Het museumgebouw dateert van 1910. Het ademt nog altijd een unieke charme uit, maar de infrastructuur is niet meer aangepast aan de noden van een modern museum. De laatste ingrijpende aanpassingen gaan immers terug tot Expo 58 in Brussel, intussen meer dan 50 jaar geleden. Ook de permanente tentoonstelling is sterk verouderd en staat in schril contrast met de tijdelijke tentoonstellingen die inspelen op de actualiteit van de collecties en het wetenschappelijk onderzoek. Hoog tijd dus voor een drastische renovatie en modernisering.
 

De renovatie van het museumgebouw start in 2013. Het museum krijgt een eigentijdse infrastructuur en een volledig nieuwe en originele verhaallijn. De opening van het vernieuwde museum is voorzien voor december 2018. Wanneer het museum gesloten is, blijft het wetenschappelijk instituut wel gewoon verder werken in Tervuren.
 

Het gerenoveerde museumgebouw en het nieuwe onthaalpaviljoen zullen de eerste zichtbare realisaties op de site zijn. Daarna wordt het overige deel van het masterplan voor de hele site uitgevoerd met de gebouwen waarin de wetenschappelijke afdelingen momenteel zijn ondergebracht. Afronding van het hele project is pas voor 2020. Een uitdagend totaalproject.
 

De hele renovatie gebeurt in opdracht van de Regie der Gebouwen in nauw overleg met het museum. Na een openbare offerteaanvraag werd de opdracht in 2007 toegewezen aan de tijdelijke vereniging Stéphane Beel Architecten (TV SBA).