• Home /
  • Nieuws /
  • Strategisch project voor de Denys-groep! (2009)

Strategisch project voor de Denys-groep! (2009)

2009-03-09

Op 4 maart waren Vlaams Minister van Economie, Ondernemen, Wetenschap, Innovatie en Buitenlandse Handel Patricia Ceysens en de heer Daniel Termont, burgemeester van Stad Gent, te gast om de officiële eerste steen te leggen van de Bio-Accelerator, het business-servicecenter voor snelgroeiende biotech- en life sciencesbedrijven. Dit nieuwe en state-of-the-art dienstencentrum in het Ardoyen Wetenschapspark in Zwijnaarde (Gent) is een project van DG Infra+, B.S.I. nv (Ipes Groep) en Foremost Immo nv (Denys Groep), die zo hun steentje willen bijdragen tot de verdere ontwikkeling van Vlaanderen als center of excellence in life sciences en biotechnologie. De ingebruikname is gepland tegen de zomer van 2010.

Eind 2007 startte DG Infra+ met de studie van dit nieuwe business-servicecenter in Gent. Dit centrum zal tegemoetkomen aan de groeiende vraag van life sciences en biotechbedrijven naar specifieke en kwalitatieve dienstverlening en infrastructuur op maat, gelegen in het hart van de Belgische biotechcluster.

Het dienstencentrum "Bio-Accelerator" is ontwikkeld en ontworpen met de steun van de Universiteit Gent en VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie). Het was de Universiteit Gent die de nv Bio-Versneller, de eigenaar-uitbater van de Bio-Accelerator, een erfpacht toestond op een stuk grond gelegen in het Ardoyen Wetenschapspark in Zwijnaarde (Gent). De Bio-Accelerator is complementair aan de twee bestaande bio-incubatoren van VIB op hetzelfde Wetenschapspark, die voornamelijk start-ups en spin-offs huisvesten.

Eind 2008 werd gestart met de voorbereiding voor de bouw van dit nieuwe gebouw, dat een 10.000 m² aan laboratoriumruimte zal omvatten, verspreid over vijf verdiepingen en modulair op te delen. Deze onderzoekslaboratoria zullen beantwoorden aan de strengste vereisten van de industrie en moeten de gebruikers toelaten om hooggekwalificeerde wetenschappers uit de hele wereld aan te trekken. Bovendien ligt het bedrijvencentrum in de nabijheid van het verkeersknooppunt E17/E40 en is het goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Het is de bedoeling dat tegen de zomer 2010 ongeveer 300 mensen gebruikmaken van de Bio-Accelerator. Midden in de cluster van biotech- en life sciencesbedrijven op het Technologiepark in Zwijnaarde kunnen de gebruikers expertise en logistieke steun uitwisselen met andere bedrijven uit de sector. Zo creëren zij een stevig netwerk van partners in hun onmiddellijke nabijheid.

De Bio-Accelerator is een ontwerp van het architecten- en engineeringbureau Sum Project en wordt gebouwd door de tijdelijke vereniging van de bouwbedrijven Denys en Ipes.

De initiatiefnemers van dit project zijn verheugd het Gentse biotechnologiebedrijf Ablynx nv als eerste gebruiker van het dienstencentrum te mogen verwelkomen.

(Bron: DG Infra +)