• Home /
  • Nieuws /
  • THV Jan Snel Denys realiseert tijdelijke ziekenhuisvleugel in recordtempo (2012)

THV Jan Snel Denys realiseert tijdelijke ziekenhuisvleugel in recordtempo (2012)

2012-06-13

Op een grasplein van de hoofdcampus van het Algemeen Ziekenhuis Jan Palfijn in Gent wordt in aansluiting op het hoofdgebouw een tijdelijke ziekenhuisvleugel van drie verdiepingen opgetrokken. ‘Die moet inzake brandveiligheid, ventilatie en energieprestaties in niets onderdoen voor een klassiek gebouwd ziekenhuis. "Vier maanden na de start rollen de eerste ziekenhuisbedden met patiënten het gebouw in. Dit is de toekomst van flexibel bouwen,” vertelt Patrick Waumans, zaakvoerder van Jan Snel Belgium.

Het gebouw wordt sleutelklaar opgeleverd. Enkele gevelpanelen werden niet onmiddellijk gemonteerd zodat langs die openingen alle afbouwmaterialen kunnen worden aangevoerd. De volledige bìnnenafwerking gebeurt door verschillende ploegen van onderaannemers. Alle leidingen — elektriciteit, water, medische gassen, data- en communicatie — en de branddetectie worden aangesloten op het bestaande gebouw. Elke patiëntenkamer heeft een eigen sanitaire cel. Zowat elke wand heeft een brandweerstand van 60 minuten.

Renovatie

ln de tijdelijke ziekenhuisvleugel, die minstens 23 maanden operationeel zal zijn, komen vooral ziekenhuiskamers, met ook een isolatiekamer. ln die 23 maanden worden de drie bestaande vleugels van het Jan Palfijnziekenhuis tot op het betonskelet gestript en gerenoveerd. Telkens als een vleugel aangepakt wordt, verhuizen patiënten naar het tijdelijke gebouw. Het dertig jaar oude ziekenhuis krijgt onder meer een nieuwe toegang, een grotere spoedafdeling en vervangt alle vierpersoonskamers door één- en tweepersoonskamers. De ingrijpende renovatie zal zowat 82 miljoen euro kosten. Na die 23 maanden durende renovatie kan de tijdelijke vleugel gesloten worden en kan zowat alles van het tijdelijke ziekenhuisgebouw hergebruikt of gerecycleerd worden.

Coördinatie

"De kunst is om de ploegen van de onderaannemers als één geoliede machine door het gebouw te laten lopen zonder datze elkaar in de weg staan of op elkaar moeten wachten,” stelt Patrick Waumans. "in zowat elke ruimte is op elk moment wel iemand bezig. Omdat het onze vaste onderaannemers zijn, zijn ze vertrouwd met onze manier van werken en voelen ze als vanzelf wanneer ze tegenover de andere ploegen achterop hinken. Dan moeten ze een tandje bijsteken en dat lukt aardig.”

Uitstekende reputatie

Jan Snel heeft een uitstekende reputatie opgebouwd in gesofistikeerde tijdelijke of semi-permanente gebouwen: kantoren voor Janssen Pharmaceutica, heel wat schoolgebouwen, hotels, kinderdagverblijven, rustoorden, een atletendorp voor de Olympische Winterspelen, vakantiedorpen en gevangenissen behoren tot de referenties. In 2008 reeds realiseerde Jan Snel Belgium een eerste semi-permanent ziekenhuis van vier verdiepingen voor het Sint-Andrìesziekenhuis in Tielt. In Nederland heeft de onderneming, die wereldwijd actief is, zelfs een volledig operationeel operatiekwartier op voorraad staan. Dat kan in iets meer dan twee maanden opgezet worden.

Meerwaarde binnen de sector

Bouwonderneming Denys is specialist in het realiseren van belangrijke bouwwerken met de hoogste kwaliteitsnormen binnen een scherpe timing met respect voor het budget. Dat Jan Snel en Bouwonderneming Denys elkaar nu hebben gevonden in het realiseren van hoogwaardige systeembouwprojecten is een absolute meerwaarde binnen deze sector.

Bron: 'Actual Care', editie 066 jaargang 7 - uitgavedatum juni 2012