WRIST

Wrijvingslassen

Denys herontwikkelt de FRIEX-technologie voor het geautomatiseerd lassen van bainitische stalen rails in het kader van het Europese WRIST-project. FRIEX is een afkorting voor wrijving (friction) en explosie (explosion) en verwijst naar een gecontroleerd lasproces waarbij het materiaal niet wordt gesmolten, waardoor een las van hoge kwaliteit wordt gegarandeerd. In het WRIST-project heeft Denys de FRIEX-technologie gekoppeld met deze van orbitaal wrijvingslassen, waardoor een unieke automatische lasmethode is ontstaan om hoog kwalitatieve railverbindingen te realiseren. Momenteel worden de eerste testen op ware schaal uitgevoerd in het Technologiepark Zwijnaarde.

Het project biedt een verbetering in de prestaties en de betrouwbaarheid van lasverbindingen, creëert een langere levensduur voor diverse railmaterialen die vanwege de toenemende snelheid en groei van de belasting van het spoor te maken hebben met strengere eisen. Orbitaal wrijvingslassen vermindert de breedte van de warmte-beïnvloede zone en minimaliseert zo het verlies van mechanische eigenschappen in de laszone. De techniek levert daarenboven een verhoogde betrouwbaarheid en een langere levensduur van de rails en de lassen, gecombineerd met een vermindering van de onderhoudskosten. Tot slot is wrijvingslassen een milieuvriendelijker verbindingsproces. Dit proces vereist geen fluxen of afschermende gassen, produceert geen schadelijke rook, dampen of slakken, hetgeen de algehele milieu-impact van de aanleg en het onderhoud van het spoor vermindert.

WRIST heeft financiering ontvangen van het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie onder overeenkomst nr. 636164.

Zie ook artikel Friction welding - SAGE Journals

30016 001 Wrist 008 Custom
30016 001 Wrist 026 Custom
30016 001 Wrist 016 Custom

ANDERE PROJECTEN